Cannes

Hoogtepunten van het filmfestival van Cannes 2013

Het filmfestival van Cannes wordt elk jaar gehouden in het prachtige Cannes, Frankrijk, en introduceert nieuwe films van regisseurs en genres over de hele wereld. Het filmfestival van Cannes dit jaar was misschien voorbij, maar het liet het publiek achter met tal van geweldige films om over na te denken. De hoogtepunten van het filmfestival van Cannes 2013 omvatten diverse films uit elk genre en uit alle hoeken van de wereld, zodat er voor elk wat wils is.

De film die de hoofdprijs van het festival won, Palme d’Or, was ‘Blue Is the Warmest Color’, een lange film over een lesbisch stel dat in Frankrijk woont. De film valt vooral op omdat hij werd vertoond vlak nadat Frankrijk een controversieel besluit nam om het homohuwelijk toe te staan. “Blue Is the Warmest Color” werd geregisseerd door Abdellatif Kechiche en de film maakt internationaal al furore vanwege zijn zoete verhaallijn en politieke timing. De hoofdrolspeelsters van de film, Adele Exarchopoulos en Lea Seydoux, gingen er ook vandoor met de hoofdprijs voor acteren op het festival van Cannes.

Het beste van Cannes 2013: enkele films om naar uit te kijken

Bruce Dern won de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol “Nebraska”, geregisseerd door Alexander Payne. “Nebraska” volgt het verhaal van een oudere man met dementie die steeds probeert te ontsnappen uit zijn huis omdat hij denkt dat hij een prijs heeft gewonnen bij een grote prijsvraag. Zijn kinderen moeten proberen hem veilig naar zijn huis terug te brengen, terwijl ze moeten omgaan met de realiteit van de mentale achteruitgang van hun vader. “Nebraska” was een opmerkelijke film op het festival vanwege de nuchtere verhalen en setting. De film onderzocht hoe het leven op de Amerikaanse vlakten is, evenals de aard van dementie en het effect ervan op moderne gezinnen. “Nebraska” is volledig in zwart-wit gefilmd, waardoor het een unieke sfeer krijgt die de donkere thema’s van de film aanvult.

“All Is Lost” is een actiefilm met in de hoofdrol Robert Redford in een eenzame rol als een drijvende man op zee. Zijn boot begint te zinken en de rest van de film volgt zijn pogingen om de boot te repareren en te voorkomen dat hij verdrinkt op verschillende innovatieve manieren. “All Is Lost” is misschien wel een van de meest opvallende films die is geproduceerd door regisseur JC Chandor, bekend om zijn films over het leven op zee en de menselijke conditie.

Kore-Eda Hirokazu maakte ook furore op het festival met zijn film “Like Father, Like Son”, een verhaal over een jong Japans stel dat ontdekt dat hun geliefde zoon bij de geboorte in de war was. Ryota, de hoofdpersoon van de film, is een hardwerkende man die een idyllisch leven leidt met zijn geliefde vrouw en een perfecte zesjarige zoon genaamd Keita. Hij en zijn vrouw zijn overrompeld wanneer het ziekenhuis hem vertelt dat er een verwisseling was op de dag van Keita’s geboorte, en Keita is niet hun biologische zoon. Ryota en zijn vrouw moeten kiezen of ze de zoon van wie ze hebben gehouden en die ze hebben opgevoed als hun eigen willen houden, of zes jaar ouderschap willen opofferen om hun biologische zoon te vinden. De grenzen van liefde worden op de proef gesteld en Hirokazu onderzoekt grondig wat het betekent om vader te zijn.

Cannes Wrap-Up: alle interviews, nieuws en recensies

“The Past” is een Franse en Italiaanse film van regisseur Asghar Farhadi. De film volgt een jonge man genaamd Ahmad die zijn vervreemde vrouw, Marie, in Parijs bezoekt na een langdurig verblijf in Teheran. Bij zijn terugkeer ontdekt hij dat zijn vrouw ernstige problemen heeft in haar relatie met haar jonge dochter, Lucie. Hoewel het paar midden in een echtscheidingsprocedure zit, besluit Ahmad te proberen Marie en Lucie te helpen hun moeder-dochterrelatie te herstellen terwijl hij daar is. De film geeft een uniek kijkje in een samengesteld gezin en behandelt de aard van echtscheiding, ouderschap en verder gaan. Het karakter van Ahmad is herkenbaar en de relatief korte film beweegt in een gestaag tempo voordat hij een onverwachte climax bereikt die het publiek zeker zal verrassen.

Het filmfestival van Cannes 2013 stond vol met unieke en controversiële films die kijkers aan het denken zetten over het leven, de omstandigheden en hun eigen overtuigingen. Er waren tal van nieuwe acteurs en actrices, maar ook bekende regisseurs, wat voor een grote diversiteit aan het festival zorgde. Van bekende acteurs als Robert Redford tot de indrukwekkende en openhartige uitvoeringen van nieuwkomers, zoals Adele Exarchopoulos in ‘Blue Is the Warmest Color’, het filmfestival van Cannes 2013 is een van de meest memorabele ooit.