Nederlandse films

De beste Nederlandse films

Laten we eerlijk zijn. Nederlandse films zijn niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan er tegen dat Nederlandse films af en toe heel vulgair of bot zijn. Je moet je echter ook realiseren dat ze tegelijkertijd ook heel gevoelig en ontroerend kunnen zijn. Een andere reden waarom sommige mensen Nederlandse films niet kunnen waarderen, is vanwege de ietwat harde Nederlandse taal. Wellicht is dit een van de redenen waarom de Nederlandse cinema het in het buitenland nooit echt goed heeft gedaan.

Nederlandse Films & TV

Binnen de eigen landsgrenzen is het echter mateloos populair. 2011 was een van de jaren waarin de meeste Nederlanders naar de bioscoop gingen om hun eigen nationale films te zien. Recente succesfilms zijn bijvoorbeeld ‘New Kids On the Block’ en ‘Gooische Vrouwen’. Het zijn beide typisch Nederlandse cultuurfilms die waarschijnlijk niet erg interessant zijn voor buitenlanders omdat ze sterk afhankelijk zijn van een Nederlands gevoel voor humor. Het is echter een geweldige manier om de Nederlandse cultuur te leren kennen.

De Nederlandse filmindustrie blijft met gemiddeld zo’n 20 films per jaar vrij klein. Buiten de Nederlandse grenzen hebben deze films niet veel prijzen gewonnen. Slechts drie Nederlandse films zijn bekroond met een Academy Award. Ik heb het natuurlijk over de prestigieuze Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De drie films die de eer hebben gehad om de prijs in ontvangst te nemen zijn ‘The Assault (1986), Character (1997) en Antonia (1995). Ik vind dat er meer films zijn die internationale erkenning hadden moeten krijgen.

Bekijk de beste Nederlandse films om Nederlands te leren

Internationaal zijn er enkele actrices, acteurs en filmmakers die een behoorlijke hoeveelheid bekendheid hebben vergaard. Misschien wel de meest bekende is de Nederlandse filmregisseur Paul Verhoeven. We hebben zijn filmtalent gezien in Hollywood-kaskrakers als ‘Starship Troopers’ en de cultklassieker ‘Basic Instinct’. De bekendste acteurs zijn ongetwijfeld Jeroen Krabbe en Rutger Hauer, die allebei vaak in grote Amerikaanse producties hebben gespeeld. Een Nederlandse actrice om naar uit te kijken is de jonge en talentvolle Carice van Houten. Op Nederlandse bodem speelt ze in vrijwel elke grote film die wordt uitgebracht, maar ook internationaal had ze enig succes. Met name in de Amerikaanse film ‘Valkyrie’ met Tom Cruise over een mislukte moord op Hitler. Ze is nu ook te bewonderen in de immens populaire HBO tv-serie ‘Game of Thrones’. Volgende maand worden de eerste afleveringen van het tweede seizoen uitgezonden. Haar personage speelt een behoorlijk belangrijke rol in de boeken waarop de serie is gebaseerd, dus we kunnen waarschijnlijk veel van haar verwachten!

De allerbeste films uit Nederland. De beste  Nederlandse films . Ook de beste films en tv-series per land. Van Zweden tot Italië. Kortom, het beste van de Europese cinema bij  European Films & Series.