TIFF

Toronto International Film Festival is nog steeds een vriend van onafhankelijke films

Voel je het? Er hangt een geroezemoes in de lucht nu het Toronto International Film Festival weer voor de deur staat. Dit is een van de drie grote festivals ter wereld voor onafhankelijke films, de andere twee zijn Sundance en Cannes. Toronto wordt gerund door een non-profitorganisatie wiens missie het is om de manier waarop mensen naar de wereld kijken te veranderen. Het is ook een van de oudste filmfestivals op 32-jarige leeftijd, en het is een grootse showcase van onafhankelijke films en onafhankelijke filmmakers in alle soorten en maten.

Er is veel media-aandacht voor dit evenement en er zullen veel onbekende onafhankelijke filmmakers komen opdagen om hun producten te tonen. Er zullen ook veel grote spelers uit Hollywood komen opdagen om te proberen in contact te komen met de onafhankelijke kant van de filmindustrie. Dit is de kant die artistieke creativiteit daadwerkelijk laat bloeien, in plaats van stagneren, en het is wat Toronto zijn onafhankelijke gevoel geeft.

Op dit moment wordt er veel werk en voorbereiding verricht door adverteerders, lokale bedrijven, festivalorganisatoren, filmfestivalfans, onafhankelijke filmmakers en minder onafhankelijke filmmakers om ervoor te zorgen dat ze het meeste uit hun ervaring in Toronto kunnen halen. Perspakketten worden verfijnd, visitekaartjes worden zorgvuldig in mooie vergulde kaarthouders geplaatst, kleding wordt zorgvuldig gekozen, toespraken worden geoefend voor spiegels, onafhankelijke filmblogs op internet worden voorbereid op veel verkeer, tickets worden online gekocht en lokale hotels lopen vol.

Dingen om te doen op het Toronto International Film Festival

Het Toronto International Film Festival vindt plaats van 6-15 september in Toronto, Ontario, Canada. De lijst met films die op het festival worden vertoond, werd op 22 augustus bekendgemaakt en bevat 349 films uit 55 verschillende landen over de hele wereld. 275 van die films zijn langspeelfilms en middellang en zullen wereldpremières, internationale en Noord-Amerikaanse premières zijn. De drie grote festivals houden meestal van films die nog niet voor het publiek zijn vertoond. Ook werden 71 van die 275 films gemaakt met regisseurs van eerste speelfilms aan het roer. Deze statistiek houdt het Toronto International Film Festival fris.

Er zullen ook tal van onafhankelijke films worden vertoond op het Toronto International Film Festival die niet echt onafhankelijk zijn in de ogen van doorgewinterde onafhankelijke filmmakers. Je kent het type; een film met grote Hollywood-acteurs en een topfilmproductiekwaliteit en een budget van meerdere miljoenen dollars, maar het wordt een onafhankelijke film genoemd omdat slechts 50 procent van het budget afkomstig was van een van de zes grote filmproductiestudio’s, die in feite onafhankelijke filmafdelingen zijn van Warner Bros., Paramount en dergelijke. Ongeveer 15 procent van de jaarlijkse winst van de zes grote filmstudio’s komt uit hun onafhankelijke films, dus het is erg belangrijk dat ze als het ware hun handen in de taart van het filmfestivalcircuit hebben.

Enkele van de niet zo onafhankelijke films die dit jaar op het Toronto International Film Festival worden vertoond, zijn een Renny Harlin-film genaamd Cleaner met in de hoofdrollen Samuel L. Jackson, Ed Harris en Eva Mendes, een Richard Attenborough-film genaamd Closing The Ring met in de hoofdrol Shirley Maclaine, Christopher Plummer , Neve Campbell en Pete Postlethwaite, een film van Kenneth Branagh genaamd Sleuth met in de hoofdrol Michael Caine en Jude Law, en een Paul Schrader-film genaamd The Walker met in de hoofdrollen Woody Harrelson, Kristin Scott Thomas, Lauren Bacall, Ned Beatty, Willem Dafoe en Lily Tomlin. Zoals je kunt zien, heeft het Toronto International Film Festival de Hollywood-mensen verwelkomd en de publiciteit die ze met zich meebrengen omarmd.

Terwijl commercie en politiek het toneel domineren op een groot filmfestival als Toronto, heerst er nog steeds een aura van onafhankelijkheid tijdens dit evenement. Het is een beetje zoals de onafhankelijke filmscène op steroïden. Met bedrijfssponsors zoals Bell, VISA, Cadillac, Motorola en NBC Universal Canada, kan het Toronto International Film Festival niet anders dan groot zijn. Maar het is een vriendelijke reus voor onafhankelijke films, dus alle diehard mensen die de fakkel voor indiefilms dragen, zijn bereid over het hoofd te zien dat Toronto van nature erg mainstream is geworden.

Toronto International Film Festival keert dit najaar persoonlijk terug

De fans in Toronto vinden de pracht en praal niet erg, en de diehard indiefilmers vinden het zeker niet erg, zolang ze maar weggaan met wat publiciteit en goede distributiedeals. Toronto levert hen zelfs een verkoop- en industriekantoor dat distributieovereenkomsten voor hen faciliteert. De diehard onafhankelijke filmmakers kunnen de kwaadaardige bedrijfsleiders later kwaad maken als ze ‘s nachts ergens in de Marokkaanse woestijn rond een kampvuur zitten na een zware dag van het filmen van hun nieuwste onafhankelijke film die wordt gefinancierd door het geld dat ze hebben verdiend met hun nieuwste distributie aanbiedingen.

Het Toronto International Film Festival zal veel films vertonen met grote studio-steun, dus 50 procent van het budget, en grote Hollywood-sterren, maar gedurende de tien dagen dat het plaatsvindt, zullen er ongetwijfeld een paar kleinere onafhankelijke films zijn die uitbreken obscuriteit en bad in een douche van publiciteit. Het mag dan een controversiële film zijn, een film die je hart raakt, schokt, beledigt, verlicht of irriteert, maar toch is dat waar onafhankelijke films over gaan en dat is de aantrekkingskracht van een filmfestival als Toronto.

Toronto is een kans voor grote en kleine onafhankelijke filmmakers om te pronken met hun artistieke prestaties, en voor enthousiaste bioscoopbezoekers om onafhankelijke films te zien die zijn gemaakt door verhalenvertellers die zich niets aantrekken van speciale effecten. Het is een verademing voor het filmpubliek dat moeite heeft met het vinden van films in hun lokale Mega Plex-theater die hun intellect uitdagen, hun emoties raken en hen iets nieuws leren.

Michael P. Connelly is een auteur, kunstenaar en bekroonde filmmaker die schrijft over een verscheidenheid aan onderwerpen die mensen in hun dagelijks leven raken.