Michigan op film – een eindeloos nuttige locatie

Een staat in het boven-Midwesten heeft zich tot het uiterste ingespannen om van zichzelf een gewilde filmlocatie te maken – en de entertainmentindustrie merkt dit op.

Een wetgevend pakket dat onlangs door de wetgevende macht van Michigan is aangenomen, biedt stimulansen om filmmakers naar de Wolverine State te lokken. En met brede belastingvoordelen, contante kortingen en een leningprogramma met een lage rente als een van de nieuwe voordelen voor filmproducties uit Michigan die worden aangeboden door dit initiatief van zestien rekeningen, zullen beginnende en gevestigde filmmakers het aanbod van Michigan misschien moeilijk te weigeren vinden. Het wetsvoorstel heeft al aandacht getrokken in Variety, een populaire bron in de filmindustrie, en de inheemse zonen van Michigan, zoals acteur Jeff Daniels en auteur Mitch Albom, reisden naar Lansing om te pleiten voor de goedkeuring van het wetsvoorstel.

Staatscourant van het octrooibureau van de Verenigde Staten

Maar er is niets nieuws aan de relatie tussen Michigan en film. Zelfs voordat de wetgever van Michigan besloot om veertig procent over de hele linie terugbetaalbaar belastingkrediet aan te bieden aan filmmakers die meer dan $ 50.000 besteden aan het maken van een film in de staat, plus verdere stimulansen om te filmen in een van de 103 door de staat aangewezen kerngemeenschappen en andere kansen (een volledige lijst en een aanvraagpakket zijn online verkrijgbaar bij het Michigan Film Office) – de staat had veel bijgedragen aan de wereld van de hedendaagse film.

Het meest duidelijk is de lange lijst van in Michigan geboren artiesten die belangrijk werk in de film hebben gedaan. Vanaf 2008 bevat die lijst de bovengenoemde Daniels, die in Dumb and Dumber speelde en vervolgens terugkeerde naar zijn geboortestaat om de mores van het Boven-schiereiland in Escanaba In Da Moonlight te hekelen. Het bevat ook Sam Raimi, die een revolutie teweegbracht in horrorfilm met The Evil Dead (een studentenproductie gemaakt in de bossen van Michigan) voordat hij populair werd met A Simple Plan en de Spider-Man-trilogie. De in Ann Arbor geboren David Goyer zorgde voor een revolutie in de superheldenfilm en droeg bij aan het verhaalwerk van Christopher Nolans veelgeprezen Batman Begins en The Dark Knight. Indie-regisseur Mike Binder plaatste zijn film The Upside of Anger in zijn thuisstaat (hoewel hij daar niet filmde) voordat hij het veelgeprezen 9/11-drama Reign Over Me regisseerde.

Maar het is als een setting dat Michigan misschien echt heeft geschenen. Het is tenslotte de enige staat waar je nooit meer dan 85 mijl van het strand verwijderd bent, maar toch biedt het steile, bergachtige locaties, diverse en bloeiende stadsgezichten, schaarse of dichtbeboste bossen, genoeg vlakke landbouwgrond om elke staat in het Midwesten, en natuurlijk die zandduinen. Vereist uw script een stedelijke landinstelling? Ga naar Detroit, waar delen van Semi-Pro, Four Brothers, The Island en Transformers werden opgenomen, en die alle locaties voor 8 Mile opleverden. Wat dacht je van een prachtige, gecultiveerde studentenstad? Probeer Ann Arbor, decor voor delen van de recente Jumper en de komende Youth In Revolt. De bossen van Michigan inspireerden Ernest Hemingway – en ze verlenen ook een deel van de onnavolgbare griezelige charme aan Raimi’s Evil Dead en Evil Dead II. Een buitenwijk van Detroit wordt een belangrijke ondersteunende aanwezigheid in John Cusack’s klassieke zwarte komedie Grosse Pointe Blank, en natuurlijk hebben we het nog niet eens gehad over de stranden van de staat, kleine steden of de steile Porcupine Mountains, over de Duits-imiterende toeristenstad Frankenmuth of het Schotse festival dat elk jaar het kleine Alma op de kaart zet (en daarna weer weghaalt). Vanwege zijn geografische diversiteit kan Michigan bijna elke staat in de Unie vervangen.

Fresh Coast Film Festival

In feite worden er in Michigan bijna net zo lang films gemaakt als waar dan ook. Zulke vroege stille korte films als Baby Lund and Her Pets (1899) en Cadet Cavalry Charge (1900), met in de hoofdrol het Cadet Batallion van de Michigan Military Academy, werden opgenomen in Detroit. (In die tijd waren films doorgaans minder dan vijf minuten lang en bevatten ze meestal kleine fragmenten van gebeurtenissen uit het echte leven – dus de titels van deze films vatten hun inhoud min of meer samen.) In 1908 vormde Michigan het decor voor een acht minuten durende versie van De graaf van Monte Cristo, die de eerste versie van dat vaak gefilmde stuk lijkt te zijn geweest. Deze versie is grotendeels een pakket met hoogtepunten van scènes uit het toen populaire toneelstuk gebaseerd op de roman van Dumas, maar 1908 was ook het jaar waarin regisseur DW Griffith voor film begon te werken, en het medium’

En met de geboorte van speelfilm komt een reeks klassiekers die zich afspelen en/of gedeeltelijk gefilmd zijn in Michigan, zoals het op het Upper Peninsula gebaseerde mysterie Anatomy of a Murder, Eddie Murphy’s doorbraakhit Beverly Hills Cop, de John Belushi-starring Continental Divide, en de tienercultklassieker Ferris Bueller’s Day Off. De bekende scenarioschrijver Paul Schrader heeft gebruik gemaakt van zijn ervaringen in Grand Rapids en Detroit voor films als Blue Collar en Hardcore (die de Nederlands Hervormde subcultuur van West Michigan parodieert en ook vleit), en RoboCop, The Untouchables en Road to Perdition gebruiken allemaal Michigan locaties ook. En iedereen die de klassieke Christopher Reeve/Jane Seymour-roman Somewhere In Time heeft gezien, weet alles over het potentieel van Mackinaw Island als filmdecor.

Zijn Michigan-functionarissen klaar om de nieuwe toestroom van filmmakers die ze het hof hebben gemaakt te ondersteunen? Zeker, de staat heeft al zijn eigen officiële filmbureau, heeft een ervaren toerismebureau en biedt filmmakers – in Checker Sedan – filmmakers een transportbedrijf met tientallen jaren ervaring in het assisteren van lokale en nationale producties met alles van het brengen van dagbladen naar de ontwikkelaar tot het ophalen van dat speciale ster of starlet van de Detroit Metro Airport.