Cate Blanchett, een Hollywood A-lister, heeft verklaard dat ze de titel van ‘acteur’ verkiest boven ‘actrice’.
De Australische, die dit jaar de jury leidt op het Filmfestival van Venetië, heeft haar steun uitgesproken voor de controversiële beslissing die het Filmfestival van Berlijn vorige week heeft genomen om alleen de beste acteur toe te kennen.
Toen hem werd gevraagd naar de verschuiving naar genderneutrale prijzen, antwoordde Blanchett: “Ik heb mezelf altijd een acteur genoemd.” Dit was slechts enkele uren voordat de 10-daagse Covid-beperkte Jamboree in Venetië begon.
Ik kom uit een generatie waar de term ‘actrice’ bijna altijd in een denigrerende context werd gebruikt. Daarom maak ik aanspraak op de vrijgekomen vertrekken”, verklaarde ze.
De winnaar van de Academy Award vroeg de pers of het Italiaanse woord voor ‘maestro’ een vrouwelijk equivalent had, maar kreeg te horen dat die er niet was.
Het aantal vrouwelijke regisseurs dat strijdt om de hoofdprijs is dit jaar verviervoudigd tot acht, en Blanchett neemt het roer over in Venetië, dat ooit door feministen werd bekritiseerd vanwege de ‘giftige mannelijkheid’ van de selectie.
Ze vertelde de pers: “Ik denk dat een goede prestatie een goede prestatie is, ongeacht de seksuele geaardheid van de persoon die ze maakt.”
Venetië kreeg veel kritiek te verduren toen in 2017 en 2018 slechts één vrouwelijke regisseur werd gekozen om mee te dingen naar de Gouden Leeuw.
An Officer and a Spy, het historische drama geregisseerd door Roman Polanski, won de tweede prijs van het festival en leidde tot nog meer verontwaardiging nadat Polanski in de Verenigde Staten werd gezocht voor de wettelijke verkrachting van een 13-jarig meisje in 1977.
Toen hij door Variety werd gevraagd waarom er dit jaar een ongekend aantal van acht vrouwelijke regisseurs waren, zei Blanchett dat het een “directe reactie was op de positieve vooruitgang die is geboekt.” Het festival was de eerste grote filmbijeenkomst sinds de uitbraak van het coronavirus.
Sinds het Harvey Weinstein-schandaal is de 51-jarige naar voren gekomen als een sleutelfiguur in de genderpolitiek van Hollywood. Ze organiseerde een groep vrouwelijke acteurs en regisseurs om twee jaar geleden op de rode loper te protesteren op het concurrerende filmfestival van Cannes in naam van gendergelijkheid.
De ster van Carol en Elizabeth is ook een uitgesproken pleitbezorger geweest voor de Time’s Up- en 50/50-bewegingen sinds de val van Harvey Weinstein uit de gratie.
De ervaren Franse regisseur Claire Denis, die de jury leidt voor de Horizons-zijbalkcompetitie in Venetië, heeft gezegd dat de beperkingen van gendergerelateerde prijzen duidelijk worden wanneer je “een prijs moet geven aan iemand die de rol van een man of een vrouw heeft gespeeld en wie is transgender.”
Sommige vooroordelen zijn echter notoir moeilijk uit te roeien. Op een bepaald moment in de persconferentie voorafgaand aan het openingsgala werd Blanchett gevraagd of ze haar man toestemming had gevraagd om naar Venetië te reizen, gezien de mogelijkheid van een tweede golf van Covid.
De acteur reageerde droog: “Mijn man zei dat ik toestemming had om te vertrekken.” “Dat is niet het geval met mijn kinderen.”
Ze bekritiseerde ook indirect de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn besluit om de financiering aan de WHO te verminderen, net op het moment dat de pandemie een hoogtepunt bereikte.
Het lijkt mij vreemd dat de WHO niet het voortouw zou mogen nemen bij het aanpakken van deze kwestie op wereldschaal. Wij als soort zijn zo bizar dat we niet eens hebben geleerd van de eerste landen van impact, waaronder Italië.
Ons “vrij stompzinnig en destructief” gedrag is contraproductief.
“Het was heel opwindend om met volwassenen te praten”, zei de ster, die was opgesloten op de boerderij van haar familie in Zuid-Engeland, na haar vrijlating.
De afgelopen maanden heb ik met kippen en varkens gecommuniceerd.