Regina King schrijft geschiedenis op het filmfestival van Venetië met haar film One Night in Miami.

Regina King’s debuut als regisseur belicht dit jaar het Filmfestival van Venetië. Het fascinerende onderwerp is gebaseerd op een ontmoeting tussen Cassius Clay, Malcolm X, Jim Brown en Sam Cooke na Clay’s schokkende overwinning op Sonny Liston in februari 1964. Kemp Powers heeft deze ontmoeting gedramatiseerd. Maar er is meer dan dat: de regisseur, een zwarte vrouw, is de eerste in haar soort die een film op het festival laat accepteren.

King erkende tijdens het evenement van maandag dat de ontvangst van haar film, One Night in Miami, gevolgen zou kunnen hebben voor andere zwarte vrouwelijke filmmakers. Ze zei via de videolink: “Het is interessant, want hoe deze film presteert, zal deuren openen of sluiten voor meer zwarte vrouwelijke regisseurs.”

Als gevolg van de Covid-19-crisis is het festival dit jaar aanzienlijk teruggeschroefd, met slechts ongeveer de helft van de gebruikelijke bezoekersaantallen. Het gebrek aan vrouwelijke regisseurs in de competitie vorig jaar leidde tot een storm van vuur. Dit jaar werden echter acht van de 18 films die strijden om de Gouden Leeuw, geregisseerd door vrouwen.

Hoewel King’s film niet meedoet, valt het op dat het een van de weinige films is die is geregisseerd door zwarte vrouwen die een prijs in ontvangst mogen nemen tijdens het evenement.

Mannen van Afrikaanse afkomst zoals Spike Lee, Ousmane Sembène, John Singleton, Isaac Julien, Antoine Fuqua, John Akomfrah en Steve McQueen zijn geëerd op eerdere filmfestivals van Venetië. Er zijn enkele zwarte vrouwelijke filmmakers opgenomen, maar die zijn ondervertegenwoordigd.

Euzhan Palcy, een regisseur uit Martinique, nam de Zilveren Leeuw mee naar huis voor zijn film Sugar Cane Alley op het filmfestival van Venetië in 1983. Palcy zei vorig jaar in een interview met The Guardian dat Hollywood haar films als “te zwart” beschouwde, ondanks de lovende kritieken in Venetië. Dochters van het stof van Julie Dash was de eerste speelfilm die werd geregisseerd door een Afro-Amerikaanse vrouw in de Verenigde Staten en die dat jaar in de bioscoop werd uitgebracht.

Criticus en auteur van Facing Blackness: Media and Minstrelsy in Bamboozled Ashley Clark van Spike Lee betoogde dat de opname van King’s film gevierd moest worden, zij het met de nodige voorzichtigheid. Ik duim voor je dat King door deze publiciteit meer mogelijkheden krijgt om films te maken. Hoewel filmmakers als Julie Dash en Euzhan Palcy onlangs positieve recensies en meer aandacht hebben gekregen, merkte hij op dat geen van beiden in meer dan drie decennia een speelfilm in de bioscoop heeft uitgebracht.